Çevrimiçi Oyunlar

h-09

Çevrimiçi Oyunlar

Çevrimiçi oyunlar, çocukların başkalarıyla iletişim kurması bakımından eğlenceli aktivitelerdir. Ancak bunun doğurabileceği tehlikelerin ve onlarla nasıl başa çıkılacağının bilincinde olunmalıdır.

İnternet ve çevrimiçi oyunlar hakkında çocuklar eğitilmeli, kendini koruma yolları hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Örneğin; çocuklar oynadıkları oyunlarda kendi resimlerini ve kişisel bilgilerini diğer oyuncularla paylaşmaktan kaçınmalıdırlar. Başka bir oyuncu kendisine zorbalık yapmaya başladığı zaman nasıl bir tepki vermeleri gerektiğini bilmelidirler. Ebeveynler de çocuklarının oynadıkları oyun içerikleri hakkında bilinçli davranmalıdır. Bunun için;

h-07

Çevrimiçi oyunların çocuklar üzerindeki başlıca olumsuz etkileri şunlardır:

  1. Fiziksel uyarım artar (örneğin, kalp ritmi vb.).
  2. Saldırganlık düşüncesi artar.
  3. Saldırgan duygular artar.
  4. Sosyal davranış azalır.
  5. Dış dünyayla olan iletişim azalır.
  6. Algılama ve odaklanma problemleri yaşanır.
  7. İçe dönüklük ve dolayısı ile sosyal iletişim problemleri yaşanır.

Bunun yanı sıra, bazı oyunlar eğitici, öğretici ve geliştirici niteliklere de sahiptir. Bu tarz oyunların bilgisayar kullanma yeteneğinin ve reflekslerin geliştirilmesine katkı sağlayan özellikleri, zekâyı ve yabancı dil öğrenme yeteneğini geliştirici özellikleri ve çocuğunuzun oyun oynarken farkına varmadan birçok konuda bilgi sahibi olmasını sağlayan eğitici özellikleri vardır. Bu yüzden çocuğunuzu bu tarz oyunlara yönlendirmeniz çocuklarınızın gelişimi açısından önem teşkil etmektedir. Çocuğunuzun sağlıklı oyun oynayabileceği birkaç sayfaya aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

http://www.trtcocuk.net.tr/oyunlar

http://www.aktifsinif.net/

http://www.zekaoyunu.biz/

http://www.guvenlicocuk.org.tr/

Sonuç olarak, çevrimiçi oyunların çocuklar üzerinde bazı olumlu etkilerini şöyle özetleyebiliriz:

  1. Çocuklar ve gençler üzerinde sakinleştirici, kontrol edici, gergin anlarda bile soğukkanlı kalmayı sağlayıcı etkiler bulunmaktadır.
  2. Düzenleyici, tasarlayıcı, güzel olanı bulma, rekabet duygusu ve iç motivasyonu arttırma, özgüveni geliştirme gibi etkileri vardır.
  3. Ölçülü ve paylaşımcı bilgisayar oyunları çocukların ve gençlerin kişisel gelişimine ve problem çözme metotları ile çocuğun eğlenerek eğitilmesine katkı sağlar.
  4. Bilgisayar oyunları zekâ gelişimi, yabancı dil öğrenme yeteneğini geliştirici etkiye sahiptir.
  5. Matematiksel hesaplama ve problem çözme becerisi kazanmada etkilidir.

Bu çerçevede eğitsel alanda tercih edilen oyun türlerinden söz edilmesi gerekirse; puzzle, rol oynama, macera, işletme, strateji, kart oyunları, bilgi ve matematik yarışmaları ve simülasyon oyunları örnek olarak verilebilir.