Casus Yazılımlar

(Virüsler, Truva Atları, Solucanlar)

Bilgisayarınızda virüs olduğunu nasıl anlarsınız?

  1. Bilgisayarınız olağan dışı şekilde yavaşladıysa,
  2. Yeni ya da daha önce kullandığınız harici diskler artık çalışmıyorsa,
  3. Ekranınızda garip ve çok sayıda mesajlar beliriyorsa,
  4. Kullandığınız programlar çöküyor ya da çok yavaş çalışıyorsa,
  5. Doküman ya da dosyalarınızın isimleri, dosya boyutları, kayıt tarihleri kendi kendine değişiyorsa,
  6. İnternette dosya ‘indirme’ ve ‘yükleme’ hızınız çok düştüyse,
  7. Monitörünüzde tuhaf hareketler oluyorsa DİKKAT!!!

Virüslerden korunma yolları

TURUVA ATI

Truva atı, yararlı gibi görünen ancak aslında zarara yol açan kötücül yazılımlardır. Mitolojideki Truva atı nasıl bir armağan gibi görünüp, aslında Troya kentini ele geçirecek askerleri taşıyorduysa; bu truva atları da yararlı yazılımlar gibi görünen bilgisayar programlarıdır, Truva atları, eklendikleri program dosyasının çalıştırılması sonucu aktif olurlar ve kullanıcıların kopyalamasıyla yayılırlar. Normal virüsler gibi tespitleri kolay değildir. Etkilerini bulaştıktan sonra gösterirler. Truva atları, internetinizi yavaşlatabilir, bilgisayarınızdaki dosyalarınızı silebilir veya dosya üzerinde değişiklikler yapabilir.

Turuva Atı Korunma Yolları

  • Tanımadığınız birinden bir e-posta alırsanız veya bilmediğiniz bir e-posta eki alırsanız kesinlikle açmayın. Bir e-posta kullanıcısı olarak mutlaka postanın kaynağını teyit edin.
  • E-posta ayarlarınız yaparken eklerin otomatik olarak açılmayacağından emin olun. Bazı e-posta servis sağlayıcıları kendi bünyesinde ekleri açmadan önce virüs taraması yapılmasını sağlayan programlar sunar.
  • İşletim sistemleri kullanıcılarını kesin tehditlerden korumak için güncellemeler yayınlarlar. Microsoft gibi yazılım geliştiriciler, truva atı veya virüslerin kullanabilecekleri açıkları kapatabilmek için yamalar (güncellemeler) yayınlarlar. Eğer sisteminizi bu yamaları kurarak güncel tutarsanız bilgisayarınız daha güvenli olacaktır.
  • Peer to peer (P2P) veya yerel ağı paylaşan µTorrent, Kazaa, Limewire, Ares ve Gnutella gibi programların kullanımının kısıtlanması faydalı olur. Çünkü bu programlar genellikle virüs veya truva atı gibi programlarının yayılması konusunda korumasızdırlar.

SOLUCANLAR

Solucan da, diğer zararlı yazılımlar gibi, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için tasarlanmıştır; ancak bunu truvalardan farklı otomatik olarak yapar. Truva virüsü bilgisayara girdiğinde hangi programla girmişse o programın açılmasını bekler, program açılmazsa truva atı bilgisayarda aktifleşemez. Ayrıca, Truva atı direk bilgisayarın işletim sistemine zarar verir. Solucan ise zarar vermez sadece girdiğiniz siteleri, girdiğiniz kullanıcı adı ve şifreleri, indirdiğiniz programları, yani bilgisayarda yaptığınız her şeyi programcısına rapor olarak bildirir. Solucan ilk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteminize girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. Solucanların en büyük tehlikesi, kendilerini büyük sayılarda çoğaltma becerileridir. Örneğin bir solucan, e-posta adres defterinizdeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir, bu da bilgisayarın çökmesine yol açabilir.

İnternetteki Solucan Örnekleri

İnternette sörf yaparken karşımıza çıkan küçük pencerelerde ilgi çekici şeyler bulunmaktadır. Bunlara tıkladığımızda web tarayıcınız solucan virüsü taşıyan dosyalar indirir. Tıkladığımız andan itibaren virüs bilgisayarımızda etkinleşir. Bazı penceredeki veya e-postanıza gelen yazıların örnekleri:

  1. Tebrikler Sitemize giren 1.000.000. kişisiniz. Bizden çeşitli hediyeler kazandınız.
  2. Tebrikler Amerika’ya iki haftalık seyahat hakkı kazandınız.
  3. Bu soruyu bilin çekilişte çeşitli ödüller sizin olsun.